JAAP BOOTS

Terug naar Zee

 

CD presentatie

Zondag 8 april j.l. presenteerde Jaap Boots zijn nieuwe album Terug naar Zee in de Amsterdamse Q-Factory. Het werd een matinee-show waarbij Jaap optrad met band. De presentatie was in handen van Frank Jochemsen.  Er werd gesigneerd, geborreld, geroddeld en gedanst op de plaatjes van Jaap’s favoriete  DJ Miss Twist.

 

QUEESTE

Voor zijn derde album ging Jaap de Schenk-studio in met gerenommeerde cracks als gitarist Mischa Den Haring (T-99), Toon Oomen (Gospel Sessions, Beans & Fatback), Ton Nieuwenhuizen (La Luna, Brigitte Kaandorp) en de blazers Hubert-Jan Hubeek en Bart Lust. Het resultaat is een ontroerend en hoogst persoonlijk album, waarop het Nederlandse lied net als op Jaap’s eerdere albums (Zal De Hemel en Afkuil) wordt gekoppeld aan het beste wat de Amerikaanse muziektraditie te bieden heeft. Dat betekent: Springsteen-bravoure, Ry Cooder-vibes en echo’s van seventies softrock. Voeg daarbij de jazz van New Orleans, Waitsiaanse vibraties en de  singersongwriter-, country- en rockabilly-tradities die Boots zo lief heeft plus zijn als altijd frappante, poëtische teksten en je krijgt Terug naar Zee. Deskundigen noemen het Jaap’s beste album tot nog toe. Zelf noemt de zanger het graag: ‘een muzikale queeste naar de kern van het leven’. Maar je mag er ook gewoon op dansen hoor.

 

TERUG NAAR ZEE - TOUR #TnZ

Net als met zijn succesvolle Donderweg-tour (50 shows in seizoen 2014/15) gaat Jaap ook nu weer de planken op. Terug naar Zee is een nieuw programma waarin wederom al zijn talenten samen komen (zie agenda voor data). Wel zal de nadruk meer op liedjes dan op verhalen komen te liggen, want de liedjes van Terug naar Zee vormen volgens Jaap al een ‘eenmans-country-rock-opera’.

In Terug naar Zee zingt en vertelt Jaap over zijn hang naar zee en strand en over zijn romantische verlangens en idealen. Niet vreemd voor een man die geboren werd in kunstenaarsdorp Bergen (NH), waar ook Adriaan van Dis, Adriaan Roland Holst, Lucebert, Slauerhoff, Thé Lau en Jacques Brel het zout en schuim van de Noordzee door de geest voelden waaien.

Toch is Terug naar Zee is geen nostalgische ‘Ik hou van Holland’-show, maar een spetterende solo voorstelling waarbij de zanger zijn publiek meeneemt naar de zonnigste plekken van het strand, de donkerste plekken in het bos, de hoogste toppen van het duin en de mooiste plekjes in zijn geboortedorp. Het zal gaan over zon, zee, strand, kunst, identiteit en roots. Over muziek en de muze, over seks en bier en over regen en tegenwind. Over oud zijn en jong blijven. Over voortschrijdend inzicht. Over weggaan en thuiskomen. En o ja, over liefde en dood. Uiteraard draait Jaap (per slot van rekening ook ex-radio-dj) er weer doeltreffende plaatjes bij en is interactie met het publiek verre van uitgesloten.

Te beluisteren via:

Spotify, iTunes & Deezer


RECENSIES

 

'Onderhoudend vintage spul', 'opvallende teksten (...).

Goed dat Boots terug is aan zee en aan het platenfront'

-René Megens, OOR

 

'Schitterende plaat'
-Bram van Splunteren, 40UPRadio

 

'Mooi. Prachtig. Lekker lowtempo.'

-Dolf Jansen, Afslag Thunderroad (Radio 1, Cd van de Week)

 

'Lekkere plaat (...) recht uit het hart'
-Bert Middelbos, Musicmaker


'Speltechnisch gezien zullen er weinig betere albums dit jaar verschijnen'

-Rob de Greeuw, Indebanvan.nl

 

'Elk van de twaalf liedjes op ‘Terug Naar Zee’ zou een single kunnen zijn'
-Flip van der Linden, Musiczine Belgie

 

© Jaap Boots 2018 | website: www.pertoon.nl