JAAP BOOTS

'DONDERWEG' HET BOEK

Op 6 november 2014 verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos de verhalenbundel 'DONDERWEG - Mijn leven in de fast lane van de popmuziek', waarin Boots terugblikt op zijn wilde jaren als rock ’n roll-dj. De uitgave werd begeleid door een solo-theatertour met dezelfde titel.

Als presentator en samensteller van programma’s als 'Mister Lee’s Mysterious Washing Machine', 'Club Lek', '3VOOR12', 'Shouting Boots' en de 'JaBo Gumbo Show' ontmoette Jaap Boots tussen 1988 en 2014 meer dan 1000 artiesten. Grote sterren als Nick Cave, Tom Waits, Iggy Pop, Herman Brood, Willy de Ville, Manu Chao en Frank Black van The Pixies, maar ook kleine namen zoals The Slipjes en bluesveteraan Jimmy. Boots zag ze in zijn 25-jarige carrière allemaal passeren, in fantastische vorm of aan het eind van hun Latijn. Nuchter, stoned, sympathiek of arrogant. Knettergek dan wel lucide. In hun muziek en levens zag hij zijn eigen leven weerspiegeld. In volstrekt eigen stijl vertelt Jaap Boots in 'DONDERWEG' op laconieke wijze over zijn belevenissen als dj, worstelend met ruige rockers, rare luisteraars en hogere Hilversumse machten. Beurtelings hilarisch, hectisch en ontroerend is 'DONDERWEG' niet alleen een ode aan de radio en de rock-‘n roll - dit boek is rock-‘n roll.

 

'DONDERWEG' THEATER TOUR

In de voorstelling 'DONDERWEG' die bij het boek hoort vertelde Jaap Boots op spontane wijze het verhaal van zijn leven in de fast lane van de popmuziek. Hij zong er mooie liedjes bij en draaide cruciale platen van o.a. Joe Jackson, Nick Cave, Tom Waits, Oasis en Henry Rollins. Met humor, zelfspot en vaart zorgde hij ervoor dat Donderweg geen flauwe ‘opa vertelt’ -voorstelling was, maar een gepeperde one-man-show vol geniale popmuziek, ruige rockverhalen en pure poëzie. Interactie met het publiek was niet uitgesloten.

RECENSIES

'Geestdriftigste boek over popmuziek in tijden' Leon Verdonschot (TROS Nieuwsshow,

Radio 1)

 

'Bijzonder is ook het optreden van Jaap Boots, die met zijn voorstelling Donderweg het land doorkruist. In het gelijknamige boek beschrijft hij op zeer innemende manier welke muziek zijn levensweg op cruciale momenten heeft gekleurd. Op het podium ontpopt Boots zich als een volleerd kleinkunstenaar met mooie vertellingen die worden afgewisseld met passende muziek' Gijsbert Kamer (Volkskrant) over optreden op Crossing Border.

 

'Prachtige verhalen van een plaatjesdraaier die geen opsmuk nodig had om boeiende radio te maken. Heerlijk boek.' Leo Blokhuis

 

'In de hoogste versnelling gierend over de Donderweg van de rock-'n- roll, die altijd maar doorgaat en je verleidt met weinig slaap en prachtige verhalen. Donderweg is eerlijk, scherp en grappig.' Eric Corton

 

‘Het boek is bijzonder aan te raden voor wie meer wil begrijpen van hoe het er achter de schermen aan toegaat bij een muziekjournalist in de polder. Met name de hoofdstukken 'De enige echte mister Lee - over radio die werkt' en 'Kerstmis met The Slipjes' lezen als een Ramones song.’ Jaïr Tchong (Mixedworldmusic.com)

 

‘Een van de iconen van de VPRO radio (…) kleurrijke verhalen (…) een bijzonder vermakelijke achtbaanrit door de rock ’n roll.’  3VOOR12

 

‘Gouden pennetje.’ Pieter vander Wielen (VPRO Radio 1)

 

‘Jaap Boots heeft dus een boek uit, waarin hij zijn carrière overziet. Klinkt suf, is het niet.’ Vincent Cardinaal (Noisey.Vice.Com)

 

‘Zelfkritisch, humoristisch, oncontroleerbaar (…) en rijk gevuld met vermakelijke anekdotes.’

Dominique van der Geld (Lust For Life)

 

'Jaap Boots vertelt lekker, van hart tot hart, vlammend to the point, rock-'n-roll ja. En geestig!' Thomas Verbogt

 

INTERVIEWS

Vrije geluiden 9 november 2014 Radio 6  (Interview door Frank Jochemsen)

Nooit meer slapen 6 november 2014 Radio 1  (Interview door Pieter van der Wielen)

 

MEER REACTIES

Wat een fantastisch boek heb je geschreven man! Ik liep er dit weekend toevallig tegenaan in mijn boekwinkel. Meteen maar gekocht. Echt fijn geschreven. Meer meer meer!!! Wouter N.

 

Wat een ontzettend leuk boek! Ik ben al op de helft, zit af en toe hardop te schateren. Het is lekker fris, eigen en heeft ook nog eens diepgang. Ik ga er nog 2 kopen, om cadeau te geven. Anna M.

 

Dus of je nou wel of niet houdt van Herman Brood, Slayer, Nick Cave, Willy DeVille of Bruce Springsteen (om maar een paar van de artiesten te noemen die in het boek voorkomen), Donderweg is heerlijk leesvoer voor iedere muziekliefhebber. Miranda L.

 

Ben gelijk in de trein terug in het boek begonnen (…) een heel fijne ervaring. Het leest heel prettig. Lekker tempo, goed geschreven, veel herkenbaarheid. Als lezer heb je het gevoel dat je naast de schrijver staat. Zo tastbaar heb je die avonturen in muziekland opgeschreven. Ergens past het boek ook heel goed in de kwajongenstraditie van de Nederlandse (jeugd)literatuur. Howard K.

 

Ik geniet van je boek! Mooie grappige ontwapende stoere en eerlijke zelfkritische verhalen, heel fijn om te lezen. Dank voor het delen van je avonturen in de wereld van de popmuziek. Mirjam M.

 

Mijn ex-VPRO radio collega heeft het ongelooflijk mooie boek 'Donderweg' geschreven over zijn werk bij de omroep. Smeuïg taalgebruik, sappige humor en bijzonder openhartig. Ik heb erg genoten en het in één adem uitgelezen. Mijn complimenten Jaap, super! Mattie P.

 

Ik had eigenlijk al 4 jaar geen fatsoenlijk boek gelezen, alleen computerboeken, en studieboeken etc etc, maar wat is het toch leuk een boek te lezen voor je plezier. En dan ook nog één waarbij je soms keihard moet schaterlachen en soms een beetje stilletjes wordt en een keer dan ook echt helemaal stil wordt. Hubert Jan H.

© Jaap Boots 2018 | website: www.pertoon.nl