JAAP BOOTS

Een korte geschiedenis van het voorafgaande

Foto: Robert LagendijkRADIO/TV

Boots (1961, Bergen N-H) studeerde Nederlands in Amsterdam. Tijdens zijn studie werkt hij als recensent/journalist voor Vrij Nederland en HP/De Tijd en aan het eind van de jaren tachtig begint hij mee te werken aan diverse VPRO radio- en tv-programma’s zoals Villa 65 en Onrust.

Midden jaren negentig werkt hij vooral als VPRO-dj op 3FM, waar hij onder meer programma’s als 'Mr. Lee’s Mysterious Washing Machine'  en 'Club 3VOOR12' presenteert. Ook werkte hij mee aan talloze Pinkpop en Lowlands radio- en tv-uitzendingen. In 2006 nam Boots  afscheid van de popzender en werd daarna werkzaam op Radio 6, waar hij samen met Koen Schouten eerst 'Shouting Boots' maakte en daarna de 'JaBo Gumbo Show', een programma dat een Eervolle Vermelding van de Nipkow Jury kreeg. Tevens maakte hij voor de VPRO de documentaire 'JaBo Gumbo USA' en de audio-documentaire 'Op de Harley van New Orleans naar Memphis'.

 

ARTIEST en schrijver

Naast zijn werk als docent en presentator is Jaap Boots al sinds begin jaren tachtig actief als zanger/gitarist en schrijver. In 2000 verscheen bij PIAS zijn debuutalbum 'ZAL DE HEMEL'. Behalve om de frappante teksten en muzikale veelzijdigheid werd de plaat geprezen als een moedige stap van een man die zijn liefde voor de betere popmuziek ook op een andere manier dan als VPRO-DJ naar buiten durfde te brengen. Met zijn begeleidingsband De Natte Honden tourde hij door Nederland. In 2007 bracht Rosa Records de echtscheidings-cd 'AFKUIL' uit, met daarop de culthits 'Kutwijf' en 'Als je haar ziet zeg dan hallo'. Een jaar lang speelde Boots met zijn Natte Honden op podia door heel Nederland. Eind 2010 nam hij  'Kerstmis in de Tropen' op voor de cd 'Christmas Cover Up'. Op 6 november 2014 verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos de verhalenbundel 'DONDERWEG - Mijn leven in de fast lane van de popmuziek', waarin Boots terugblikte op zijn wilde jaren als rock ’n roll-dj. De uitgave werd begeleid door een solo-theatertour met dezelfde titel. Boots speelde ruim vijftig voorstellingen van deze show. Volgens Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer liet hij zich daarbij gelden als een 'volleerd kleinkunstenaar'.

Na het organiseren van talloze RockBooks-zondagmiddagen in de Amsterdamse Q-Factory, het meewerken aan de redactie van de veel bejubelde Springsteen-autobiografie 'Born To Run : Mijn verhaal' en het leveren van een belangrijke bijdrage aan de bestseller 'Bruce en Ik' besloot Boots zich weer te richten op het zelf muziekmaken.
In 2016 ging hij met gerenommeerde cracks als gitarist Mischa Den Haring (T-99), Toon Oomen (drums bij Gospel Sessions, Beans & Fatback), bassist Ton Nieuwenhuizen (La Luna, Brigitte Kaandorp) en blazers Hubert-Jan Hubeek en Bart Lust de studio in en nam zijn derde album op: Terug naar Zee. Dat is op 6 april 2018 verschenen.

Net als bij Donderweg heeft Jaap Boots solo getourd om de release te ondersteunen.

 

In februari 2022 verschijnt bij Concertobooks Jaap's eerste dichtbundel 'Bambalam - 30 Rockgedichten met illustraties van Erik Kriek'. Ook hierbij zal Jaap het land intrekken om op te treden. Dat betekent in dit geval: spetterende voordracht, muziek, zang en dans.

 

© Jaap Boots 2018 | website: www.pertoon.nl